Awww Chak v(^_^)v

My photo
Minah Kilang yg suka merempit... Suka berangan... suka makan.. suka melalak.. suka suka nak buat apa... suka hati and suka blur.. hihi yang penting Just be my self V(^_^)V
HOME TIPS PETUA MADAH SHARING
Showing posts with label sharing. Show all posts
Showing posts with label sharing. Show all posts

Wednesday, November 06, 2013

10 Jenis Solat Yang Tak Diterima Allah SWT




Rasulullah S.A.W. telah bersabda: "Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu adalah cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barangsiapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya." (Tabyinul Mahaarim).

Rasulullah S.A.W telah bersabda bahawa 10 orang yang solatnya tidak diterima oleh Allah SWT, antaranya:

1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.


2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.

3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.

4. Orang lelaki yang melarikan diri.

5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).

6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.

7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.

8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim.

9. Orang-orang yang suka makan riba.

10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud: "Barang siapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan Allah SWT dan jauh dari Allah."

Hassan r.a berkata: "Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti, solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk."

Wallahualam (10 Jenis Solat Tidak Diterima Allah S.W.T.).

Monday, July 15, 2013

Rahsia Personaliti Disebalik Buah-Buahan

Hi As-Salam..

Salam ramadhan buat semua rakan blog.. Bulan puasa ini mood agak lemau.. Nak hupdate blog pon lemau.. dengan kerja melambak.. Bila datang idea, tak sempat hupdate.. Bila nak hupdate idea pulak tak datang iskh..iskh..

Jumaat lepas dok baca email dari rakan sekerja, bulan puasa ni musim menghantar email makanan.. Jadi dapat satu email mengenai personaliti kita disebalik buah-buahan kegemaran..  Cheida cukup suka dengan buah-buahan nii.. Tambah pulak sekarang musim buah durian! nyummy!! heheh tapi buah langsat,kedondong, adik beradik dia la.. cheida tak berapa gemar.. Tapi mata kucing pebret!! uihh sedapnyee manisss gitu.. hahaha.. Pendek cita banyaklah buah-buahan kegemaran cheida.. jadi personaliti cheida pon banyak la kan..kan.. hahaha.. Betul atau tidak waallahuuu...
Cheida cuma share je..
Jadikan ia sebagai panduan je eak.. Jangan percaya sangat hihi..  
So apa kegemaran buah-buahan korang??

Dalam satu kajian yg telah dilakukan oleh Dr.Barnett,beliau mendapati wujudnya satu hubungan unik antara manusia dan alam semulajadi.Menurutnya lagi,kita mampu menilai personaliti seseorang menerusi buah kegemaran masing2.Kaedah ini juga dikenali sebagai “Science of Fructology”..
sumber google
Terdapat 7 kategori buah2an yang mempengaruhi kehidupan manusia..

1-JENIS LIMAU…
Contohnya seperti oren,lemon,limau nipis dan limau bali.
Kamu cenderung kpd warna2 cerah dan gemarkan sesuatu yg mencabar.Rakan2 kamu pula gemar merujuk sesuatu perkara mahupun masalah kpd kamu.Ini krn kamu sendiri mempunyai kemampuan dan kebolehan yg unik sehingga rakan2 kamu yakin dgn nasihat dan pandangan kamu itu.
Orang luar sukar utk menilai dan mengenal diri kamu yg sebenarnya.Mungkin mereka boleh mengenali kamu dgn lebih rapat,namun ianya memakan masa yg agak lama.Kadangkala kamu hanya memperuntukan masa yg singkat utk bersendiri.Kamu gemar berehat dan bersendiri hanya utk tempoh seketika.Rakan kamu akan berasa senang dan tenang bila meluangkan masa dgn kamu.Kamu tergolong antara individu yg gemar bergembira dan menggunakan waktu yg terluang itu dgn sebaik mungkin melakukan perkara2 yg menyeronokkan kamu…

2-BUAH-BUAHAN TROPIKA… Contohnya seperti pisang,betik,jambu,kiwi dan nenas.
Kamu sukakan pengalaman2 yg baru.Kamu gemar mencuba pelbagai jenis buah2an dengan pelbagai perisa sebanyak dan sekerap yg boleh.Orang di sekeliling kamu selalu menghadapi masalah dengan kamu krn cara hidup kamu yg terlalu aktif.Kamu tidak sukakan sesuatu yg melibatkan kesakitan pada emosi kamu.Kebiasaannya pasangan kamu terdiri dari individu yg tenang berbanding kamu dan semestinya si dia menerima kamu seadanya.Kamu gemar meluangkan masa
dengan individu yg sememangnya akrab dengan kamu.Teman2 beranggapan diri kamu seorg yg mudah di dekati dan gemar berseronok.
Hakikatnya kamu ada pendirian yg tersendiri.Kamu tidak suka menunjukkan perasaan sedih pada org sekeliling.Simbol kamu itu melambangkan kamu seorg yg suka mengambil berat dan gemar berseronok…


3-JENIS BUAH LADANG…
Contohnya seperti epal dan pear.
Kata kunci disini ialah kekuatan.Kamu bukan sahaja kuat pada diri sendiri tetapi kamu juga mampu menjadi tunjang kekuatan oleh individu yg berada di sekeliling kamu.Ini kerana kamu bijak membebaskan diri kamu dari tekanan hidup dan kamu sendiri tidak mudah mengalah.Sikap pentingkan diri sendiri tidak terkandung dalam keperibadian diri kamu.
Kamu juga lebih cenderung berdiri atas kaki sendiri.Kamu tidak bergantung harapan kpd individu lain utk hidup.Ramai yg beranggapan kamu adalah seorg yg berpengetahuan luas dan itulah hakikatnya.Kamu gemar mencari ilmu dan berusaha melakukan sesuatu yg terbaik dalam kehidupan kamu berdasarkan pengetahuan yg kamu miliki itu.Kejayaan pasti menyebelahi kamu dlm setiap perkara yg kamu lakukan…

4-JENIS TEMBIKAI…
Contohnya seperti tembikai dan tembikai susu.
Seseorg yg murah hati dan gemar menghulurkan bantuan bagi yg memerlukan.Bagi diri kamu,wujudnya kepuasan apabila kamu berjaya membantu org lain.
Kamu berhati2 dalam memilih tumbuh2an yg ingin di tanam di sekitar tempat tinggal kamu.Kamu memiliki ramai teman rapat,ini krn kamu memiliki keperibadian yg romantic.Kamu berusaha gigih bagi mengatasi kegagalan dan kekecewaan dlm hidup.Kamu melambangkan diri kamu sebagai individu yg berhati2…

5-BUAH-BUAHAN JENIS CERI…
Contohnya seperti blackberi,blueberi,strawberi,raspberi,cranberi,anggur dan
tomato.
Kamu gemarkan party dan keseronokkan.Kamu suka menggembirakan org lain.Kamu juga mudah dapat teman baru kerana kamu adalah seorg yg peramah.Kamu akan berusaha melakukan apa sahaja utk menjadikan sesiapa sahaja sbgai teman biarpun dengan cara yg amat pelik.Kamu bercitarasa unik.Hinggakan makanan yg menjadi pilihan kamu juga adalah terdiri daripada makanan2 yg berperasa lain dari yg lain.
Personaliti kamu sukar dinilai kerana wujudnya kepelbagaian personaliti dalam diri kamu sendiri.Walau bagaimanapun ,keseluruhan personality kamu itu saling berkait rapat dan sekali gus menonjolkan diri kamu yg unik dan memiliki keistimewaan yg tersendiri.Simbol kamu melambangkan kamu seorg yg berpersonaliti…

6-JENIS KEKACANG…
Contohnya seperti walnut,hazel,gajus dan lain-lain.
Kamu ini “moody” lah!!Kadangkala mood kamu berubah2 tanpa sebarang sebab.Ketegasan adalah lambang keperibadian diri kamu.Sekiranya kamu yakin kamu berpihak di pihak yg benar,kamu pasti berdegil dengan pendirian kamu itu.Orang yg berada di sekeliling kamu juga akan sentiasa bersikap lebih berhati2 kerana kedegilan kamu itu.Dalam percintaan kamu adalah individu yg setia.Kamu sanggup mengenepikan teman2 kamu hanya kerana ingin meluangkan masa bersama kekasih hati kamu.
Untuk mengenali kamu,individu itu perlu memperuntukkan waktu yg agak lama bagi memahami dan mengenali kamu dgn lebih dekat.W/bagaimanapun kesabaran dan kesungguhan individu itu pasti akan berhasil juga akhirnya.Simbol kamu ini membuktikan kamu adalah seorg yg berpendirian…

7-BUAH-BUAHAN JENIS LABU…
Contohnya kundur.
Kamu berpandangan jauh.Bagi diri kamu,wujudnya pelbagai perkara yg berlaku di dunia ini dan segala2nya melebihi dari apa yg mampu manusia lihat.Kamu adalah individu yg sering berperasaan curiga.Individu di sekeliling kamu seakan terkejut dengan pengetahuan yg kamu miliki.Boleh dikatakan setiap persoalan yg kamu mampu huraikan akan menjadi satu kejutan terhadap teman2 sekeliling kamu.Teman2 kamu akan bergantung pada kamu dan sikap ambil berat kamu itu pasti di hargai.Tekanan kerja yg kamu alami akan mendukacitakan kamu,tetapi lama kelamaan semangat kamu akan kembali pulih malah kamu lebih bersedia dlm menangani cabaran2 mendatang.Kamu cenderung pada warna2 yg pelbagai.Kamu melambangkan diri kamu seorg yg bersopan santun dan memiliki hati yg lembut…

sumber:email rakan sekerja mungkin dari blog juga
gambar:google

Monday, May 13, 2013

Review Tempahan Header dan edit blog.

As-Salam!..

Hi peps! hola holaaa!! Ceriakann pagi isnin anda dengan mood yang berbunga-bunga! Mulakannya dengan Bissmillah :)

 So.. Last entry cheida ada mintak korang tolong votekan rupa baru blog cheidakan? So rata-ratanya memberikan feedback yang bagus dan baik.. thanks korang! Ha nak tahu sapa yang tolong buatkan header dan edit blog cheida ni? Blog Cheida ni di Ubahkan oleh adik comel Dayang Deno.  Adik deno ni selalunya mengambil tempahan untuk doodle header blog je.




Actually Cheida dah lama jadi silent reader dekat blog dia, Baca kisah-kisah dia sebagai seorang penghidap SLE, Sebelum ni pernah dengar SLE dan ada kawan sendiri yang mengidap SLE, tapi cheida tak pasti dan faham apa itu SLE sebenarnye, Tapi bila jumpa blog Deno dari satu sagment, rasanye dari sagment blogger negeri kot tapi tak pasti hehehe.. Baru cheida faham apa itu SLE dan bagi cheida apa yang boleh cheida ringkaskan yang deno seorang gadis yang tabah dan kuat menghadapi dugaan yang diberikan pada usia yang muda :),  Kepada sesiapa yang tak tahu SLE itu apa korang boley pergi blog dia dan tengok sendiri macam mana seorang pengidap SLE seperti Deno menjalani rawatan seharian :).
   
 Cheida juga tertarik adik Deno ni pandai dan bijak memanfaatkan bakat yang ada dalam mencari rezeki sampingan deno sebagai pelajar. Jadi cheida tertarik untuk bagi peluang kepada Deno untuk cuba edit blog pulak. Since tengok dia berkebolehan dalam bab tempahan untuk buat header,doodle dan 2, 3 benda lagi.

Setelah hampir 2,3 minggu jugak la kami berbincang mengenai header doodle yang cheida nak, background color dan sebagainya.. Maka tara!! Inilah hasilnya! Dan cheida amat puas hati! Deno ni tak kedekut ilmu, dan cerewet, Dia banyak bagi idea dekat cheida, sabar je layan karenah cheida yang banyak songeh dan lembaps bagi feedback ahhahaha sory ye adik :).



By the way adik Deno ada buat sagment LUPUS (SLE) awareness month.
Kepada semua kengkawan jom kita join sagment adik DENO untuk sapport dia sempena LUPUS (SLE) awaewness month, Sagment ni tamat pada 31 mei 2013 jam 11.29 (am,pm) tak pasti hahaha Klick sini atau banner atas tu untuk join sagment :) harap dapat meriahkan lagi sagment Deno yea :)


Till then..

p/s: tak sempat join sagment insyallah akan join juga sabar ye dik hehehe




Saturday, November 24, 2012

Kehidupan minah kilang

As-Salam...

     Haiii Peeps!! apa khabar.. adoiyaii bersawang dah blog cheida ni..  Penatnye bulan ni.. tak tahu lah nak cakap apa... Keja meninbum!! kejar date line... Kerja sebagai minah kilang macam ni lah jadinya..
kerja tak tentu jam.. Then bos sayang dan pilih kasih ikut mereka sahaja.. (means pilih kroni.. tak percaya?? meh try kerja kilang selama 3 bulan sebulan tak rasa apa kot)


       Bulan ni sahaja cheida kena clear macam-macam kerja.. pergi kerja pukul 7.30 balik sampai rumah 8.30.. hadoiyaiii.. Penatnya hidup.. Dan paling sedih sekali!! cheida tak boley claim OT!!! haiyakk!!!! Ini sudah bikin panas ni!! gila stayback hari-hari within 2 hours bersamaan rm30++ tak boley claim!!!!
 Siapa cakap kerja kilang tu gaji mahai.. memanglah mahal tak dinafikan tapi mahal sebab apa?? meh sini cheida nak kongsikan routine cheida bulan ni dengan korang

       1st month  Kena brainwash!! why?? why?? why??.. (sebab aku pekerja paling malas dan jahat hahaha padan muka) then  Review prestasi kerja.. buat draft HPD for next 2013 (HPD means target korang setiap tahun, matlamat korang bekerja disini sebagai apa? nak buat apa untuk majukan department dan company anda) Nak test kabel baru... new build.. clearkan new build yang ada dalam list..  Before end of november.. December transaction ke new job scope.. buat PM (Preventive  maintenance) kununnya sebab aku orang lama..

 Ok lets talk about my new click!

 Sekarang ni department aku begitu ramai muka baru sehinggakan aku merasakan aku terlalu tua disitu (erk maksud cheida pekerja senior hahaha bukan umur.. umur saya yang paling MUDA ok!)

    Technician baru masuk tapi gaji mahal dari cheida tapi buat kerja  aku sekarang ni, sebab apa mahal? Sebab ada pengalaman.. pengalaman dalam apa?? Automation pergh!!! wadefak!!! kilang aku kilang E&E la!! bukan automation!! (E&E electric and electronic manufacturing) sebabkan dia ca ya nun alip maka dia berkebolehan seperti mereka yang lain (-_-!) (berkebolehan untuk mendapat gaji tinggi sahaja)

     Then datang dekat korang muka ala2 nerd sombong je.. coz title is senior and lead!! lepas tu boley plak bodoh sombong ambil drawing korang dah file! ambil tanpa kebenaran then baca dari 8.30-5.30 ptg bersama dengan scematic yang ada... (dah seminggu aku melihat dia begitu apa dia faham aku pon tak faham) then pagi ni tetiba bersuara mengeluarkan idea yang ternyata dia tidak pernah bertanyakan kepada kami kenapa,mengapa dan apa yang berlaku didalam group ini.. Dan  bagai mana menyelesaikannya..
       
      Maka dengan itu aku dan geng-geng ku telah menyemburnya dengan ayat-ayat umpama mesin gun M16  kepada senior dan lead itu tanpa memberi peluang kepadanya lagi untuk bercakap.. dan akhirnya dia hilang kerana tekanan darah naik.. hahahha (hambik kaw)..

Begitulah serba sedikit lumrah kehidupan aku sebagai minah kilang.. Namun aku bersyukur kerana sekurang-kurangnya allah masih mengurniakan rezeki kepada aku. Pada yang diluar sana janganlah pandah rendah kepada kami pekerja kilang.. sedarlah anda.. tanpa kilang-kilang dinegara ini tiadalah hasil pedapatan negara....
Till then...


p/s: Sedih bila dengar ayat "kerja kilang ja ka belajar tinggi-tinggi" "tak apalah kerja kilang gaji mahai" Tips  untuk bekerja di sektor kilang adalah TAHAN MAKI, sekian terima kasih..



Thursday, November 08, 2012

Takziah...

As-Salam


    Entry kali ni aku ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan takziah buat rakan blogger kita iaitu Papa Blogger yang telah kehilangan ayahandanya yg tercinta... sama-samalah kita sedekahkan al-fatihah buat arwah ayah en azmeng..




p/s:  Tiap-tiap yang bernyawa pasti akan merasai mati. Dan Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cubaan, dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan.
 Surah Al-Anbiya’ ayat 35

















Monday, November 05, 2012

Gambar Majlis Pernikahan Diana Daneilli & Farid Kamil

 As-Salam


Entry kali ini agak basi.. Tapi saja nak share gak..














Aww sweetnyee... huhuhu doakan agar mereka kekal dan
 tabah mengaharungi dugaan dan cobaan hidup sebagai suami & isteri  amin...


P/s: Sumber gambar dari oh bulan. (lagi skali hati kecil meronta-ronta nak kahwin hahah)

Saturday, November 03, 2012

Kubur lain-lain

As-Salam

nice quote to all my beloved readers




Pernah dengarkan orang yang akal sengkek selalu jawab macam ni bila kita tegur dia.. "ah peduli apa kamu, kubur lain-lain kisah apa" ya memamg kubur lain-lain. Dan orang yang jawap macam ni juga aku berharap agar tidak berkubur bersebelahan dengan orang yang jawab sebegini...


Ingatlah manusia.. walaupun kita punya pangkat dan harta yang banyak,rupanya cantik/hensem, suami/isteri yang cantik,anak-anak yang cerdik namun itu semua hanyalah pinjaman dari allah buat kita.. Dan semua itu adalah ujian darinya buat kita hambanya yang lemah untuk menguji ketaatan kita terhadapnya didunia ini..

Sama-samalah kita saling nasihat-menasihati, bertegur sapa dan menjaga hubungan kita dengan masyarakat.
Apabila ditegur terimalah dengan hati yang tenang dan terbuka meskipon teguran itu pahit untuk ditelan..
Dan orang yang nak menegur pon tegurlah dengan cara yang betul dan sopan supaya kamu tak makan lempang orang lain silap haribulan hahaha...

Till then..

Thursday, November 01, 2012

Makan Bukan Kegemaran

As-Salam...

Hi peeps!! Apa khabar??  huwaa sedar tak sedar dah masok bulan NOVEMBER dah... NOVEMBER IN RAIN.. ahaks macam sesuai je tajuk lagu ini kan?? hahaha Okes!! merapek! 

Malam ni jom share ngan cheida makanan apa BUKAN KEGEMARAN KORANG!! Means bukan tak makan or maybe memang lansung tak makan.. yang takkan korang sentuh atau ambil kalau menu itu dihidangkan.. Bukan nak menghina makanan itu.. Bukan tak baik taw.. Makanan adalah sumber rezeki dari allah.. cuma mungkin korang tak lalu makan,kurang berminat atau ada sejarah tersendiri menyebabkan makan itu lansung tidak disentuh oleh korang..

So lets see what i have.. 
Makanan Bukan Kegemaran Cheida 


  • Ikan Keli


Erkk kenapa?? Ramai orang cakap sedap ooo Ikan keli ni... tambah-tambah buat masak sambal cili padi (erk betul ke??) ntah la ikan ni memang out.. Cheida Fobia ngan Kepala dia.. kenapa?? korang tahu kot..
hahaha



  • Belut


Haaaa!!!! Tidakk!!! OMG!!OMG!!OMG!!.. Tolong jangan berikan kepada cheida sama ada masih hidup @ meningal dunia (erk over) ahhaha... Laksa Belut diorang cakap sedap dan belut ni sebenarnye penawar bagi luka-luka dalaman.. Tapi bagi cheida Katakan Tidak kepada Belut.. hihihi


  • Jering.


Hahaha.. apakah ini.. Ini adalah sejenis ulam-ulaman.. Cheida memang tak makan.. Petai favorite tapi yang ni tidak sama sekali.. hihi


  • Tempoyak


Ahhhh... Orang perak punye faveret ni... Durian memang Cheida akan bedal kaw3.. Tapi kalau dah jadi tempoyak.. cheida pensang.. ada masakkan yang berbau tempoyak cheida confirm cancle.. tak makan dah..
nafsu makan akan tiba-tiba menurun dengan jayanya! yay!! 


  • Taugeh


Wahhh ini lagi satu... cheida bukan tak makan.. tapi tak suka!! adehh... kalau makan Char Keow Teoy.. Cheida mesti peransing tougeh sampai clear.. lasst pingan penuh taugeh.. tapi ada la yang tersesat.. telan juga.. huuuuuhuhuhu...



  • Budu!!


ah... sape peminat budu disini!! Im sorry!! im not.. hahaha... 



  • Kerbau Pendek 


hahaha Last skali cheida tak akan makan dan tak mungkin makan adalah menatang ni hahahah kenapa panggil Kerbau pendek sebab tak sampai hati nak sebut nama real dia..Dalam mat saleh comel sgt plak bunyinye hahah kang orang cakap cheida mencarut hahaha.. ook gurau je tapi benda ni dah memang larangan dalam agama islam kita so jangan pulak mandai-mandai pergi try pulak..


Ok thats all.. itu saja setakat ini.. nanti kita share lagi.. so apa makanan bukan kegemaran korang??



P/S: setiap makanan yang diberi itu adalah rezeki allah wajib bagi kita untuk mencari yang halal dan  bersyukur dengan apa yang dikurniakan agar kita mendapat keberkatan dunia da akhirat kelak aminn...

Entry kali ini menunjukkan betapa cerewet dan mengadanya cheida hahaha.. semua pic diatas adalah sumber dari google.


Monday, October 29, 2012

Pantang Larang Cheida!

As-Salam..

  Hi peeps! Malam ni cheida just nak share ngan korang ala apa Pantang Larang cheida selama ni..
hahaha No no no bukan pantang larang apa eak.. Ini ada Sikap Pantang Larang yang paling cheida tak suka dan kalau boleh cheida tak nak buat..
okes lets see what i have



  • Pantang Potong Barisan!!
Yup!! This is no 1!! Cheida paling pantang sekali orang potong barisan cheida. Korang bayangkan korang beratur panjang-panjang penat-penat, then datang orang lain sedap je menyelit depan korang.. perghhh ini macam punya perangai.. Cheida tak kasi chance punya.. Sound direct terus!! (apa awak ingat saya kayu ka belakang awak ni/Ade lagi sedara mara yang nak datang duduk depan/ Bunyikan Hon kereta) okes itu sifat negetif cheida buat jangan ikut.. hahaha



  • Pantang Menunggu!!
Ha!! tak suka,tak suka,tak suka!! Jangan bagi cheida tunggu korang lama-lama... atas sebab-sebab perkara yang tak masuk dek akal.. kalau betol-betol janji, tolong tepati ya!! jangan janji ditepati je!! Tapi tak dapat dielakkan buat macam mana tapi kena la inform awal... Tak de la cheida kejam sangat hihi...

  • Pantang orang tak jawab call cheida.
Kalaulah ada meting sekali pon, call balik lah dan bagi tahu kenapa.. ini tidak lansung tak berjawap, dah tu pulak off terus fone!! wahhh ini cukup pantang tambah-tambah melibatkan urusan-urusan rasmi dan penting, rasa nak pergi face to face tumbuk je orang tu.

  • Pantang dapat feedback yang biadap
means?? Cheida cukup hangin dengan manusia yang kalau cheida call,jumpa dan bertanyakan dengan penuh sopan,ramah mesra tiba-tiba dapat jawapan ala-ala acuh tak acuh,muka ketat semacam,suara pulak nada tinggi atau pon layan kita hendak tak nak, Situasi ini selalu berlaku di kunter-kaunter pembayaran,pertanyaan,dan perkhidmatan pelanggan terutama sekali KERAJAAN (okes bukan nak kutuk orang kerajaan but this is reality). Maybe tak semua tapi kebanyakkan yang cheida jumpa tidak memuaskan (ke aku yg cerewet hahaahah) Layanan yang memuaskan di pejabat-pejabat besar sahaja.. (sila marah cheida atas statement ini) hahaha
  • Pantang cakap benda yang sama berulang kali
Cheida paling tak suka ulang benda yang sama 2,3,4 ploh kali... Oh no!! thats not me.. (sebab tu tak boley jadi cikgu) hahaha Cheida tak suka mengajar orang benda yang berulang kali, maksud cheida bukan cheida kedekut ilmu tapi bila cheida mengajar orang tu tak tumpu perhatian lepas tu membangkang plak.. itu memang cheida pantang.. dan bercakap benda yang penting dan sama setiap hari,masa dan ketika.. ahhh cheida berpontensi menjadi leader yang kejam hahaha..


ok thats all for today kang senarai banyak-banyak orang cakap cheida negetif person plak hahaha..
just share je apa yang cheida pantang dan tak suka.. so korang pulak macam mana??




Thursday, October 25, 2012

AMARAN!! 18SG TAK BERANI JANGAN TENGOK

As-Salam

Morning alls!! hahaha Terlebih dahulu cheida ingin mengucapkan Salam Aidiladha kepada semua rakan-rakan blog cheida.. Sayang korang!!!

Memandangkan esok hari raya korban.. Pada mereka yang akan pulang ke kampung pada hari ini... memandulah dengan berhati-hati.. Ingatlah wajah mereka yang menanti dan lembu yang hendak dikorbankan.. Jangan sampai anda yang terkorban pulak..

So semalam dalam perjalanan pulang dari kerja.. Cheida ternampak la satu kemalangan dipersimpgan lampu isyarat... Tak tahulah cheida syeh apa masok dalam badan boley pulak berenti motor.. pergi Gaji wartawan tak bergaji..

Ikotkan memang salah lah sebab.. menyibuk satuhal.. bagi sesak jalan plak.. haha.. mengangu lalu lintas dan kerja bomba.. erk tapi ntah la selalu jalan je.. tapi semalam.. Tujuan cheida paparkan ni bukan nak aibkan sesiapa tapi pengajaran buat korang.. Berhati-hatilah memandu.. kesian pada keluarga dan orang lain.. Janganlah memandu mengikut perasaan pentingkan diri..
Rumah tu melekat je kat tanah tak kemana pon.. Ambillah ini sebagai IKTIBAR DAN PENGAJARAN

Tapi tak berani jangan tengok!! AMARAN!!
video





p/s:walau apa pun bangsa arwah/mendiang sama-samalah kita doakan agar dosa-dosanya diampunkan allah amin..

Monday, October 22, 2012

Wedding Photograper Terbaik Buat Anda!!

As-Salam...

Entry this week special to B2B.. Sebab cheida dapat banyak betol undangan perkahwinan dari rakan-rakan seperjuangan!! Cepatnye masa berlalu...Rramai dah kawan-kawan cheida melangkah dan menamatkan zaman bujang masing-masing..
ada baby pon ramai dah.. huuwaaaa bestnye!!
Cheida?? erk.. ok next!! go to the topic please hahaha...

Ok sempena musim perkahwinan ni.. cheida nak share dengan korang semua antara photogrpher pilihan cheida untuk merakamkan detik-detik dan memory terindah korang! yelah kahwin seumur hidup so korang mesti nak rakam the best moment as a memory dalam hidup korang kan.. So today cheida ada beberepa list photographer yang cheida kenal and follow la dalam FB dan blog.. So lets start it!



Ok ni photgrhaper belah UTARA habaq mai!!
hasil dia memang terbaik!! Cheida suka dia snap moment.. waaah romantik sgt x percaya korang boleh terjah blog dia dengan klick link diatas tu!



Ha hensemkan orangnye?? hahaha no no no ni dah berpunya ok!! Ni kawan cheida masa study dulu.. korang boleh pergi ke blog dia untuk lihat hasil dan contact dia dari sana.. cara dia edit gambar sngatlah kreatif.. Takarana ni area perak dan utara ya kawan-kawan.


foto by razali        


arghhhhh!! Gambar dia!! moment dia shoot!!! TERBAIK!!! kalau dia ada sebelah utara hari-hari suruh dia snap pic cheida yg comel erk?? (ok over hahaha). Abg razali ni area johor, law korang kawasan belah sana boleh contac dia. moment dia shoot mengambarkan perasaan korang masatu layan gila. Tak caya pergi blog dia dan FB dia seach ayat Foto By Razali, tak rugi korang amik dia.. sekarang ni dia wat promotion diskaun RM200!! tunggu apa lagi cepatlah rebut korang yang sebelah johor tu... :)



ni pic kawan cheida. tgok cantikkan diorang snap pic.. sweet sangat cheida pon suka.. yang ni pon area utara sapa-sapa nak boleh terus ke blog diorg ok



Firyusof.. korang leh add FB dia tgok hasilnya sendiri. Nice santai, dia juga ajar cara-cara edit pic.. tak kedekut ilmukan Fir ni? so berminat leh add dia melalu link yang cheida attach tu :)

 



Last one is abg zul. kenal melalui FB. Hasil kerja abg zul mmg cantik, pengantin yang snap pic pon semua muka hapy ceria je.. yang ni pon area utara gak hahah.. sesapa berminat boleh la contac abg zul ok.



setakat ini saja review dari cheida pasal weding photographer ni..
korang yang B2B tu boleylah try contac mereka-mereka diatas untuk pertanyaan lanjut. Till then~

p/s: seronok tengok gambar orang kahwin hati pon gedik meronta2 nak kahwin tpi apakan daya.. belom smpai seru lg. cewahh hahaha

Friday, October 19, 2012

Sunnah Sikat Rambut

Sunnah Sikat Rambut

Rasulullah s.a.w melarang menyikat rambut di dalam kamar mandi kerana perbuatan itu melemahkan umbi rambut.

Seseorang itu hendaklah duduk ketika bersikat kerana ia akan mengguatkan otot jantung dan elak daripada melakukannya secara berdiri sebab ia akan melemahkan jantung.

Seseorang yang bersikat ketika berdiri akan terjebak dalam masalah hutang.

Adalah makruh menggunakan sikat yang diperbuat daripada perak atau bersadurkan perak.


Wednesday, October 17, 2012

10 CARA-CARA KEKAL ROMANTIK

 SEMAKIN usia meningkat, semakin berkurangan perasaan cinta terhadap pasangan. Itu hakikatnya bagi segelintir pasangan yang cepat bosan dengan rumah tangga mereka. Atas faktor ini banyak kes-kes penceraian rumah tangga berlaku.

Jika dikaji-kaji semula, kebanyakkan punca penceraian ini berpunca apabila sikap pasangan masing-masing yang kurang memberikan perhatian antara satu sama lain, pendek cerita masa bercinta bukan main romantik la... dah kahwin anak sorang ok lagi bila masok dua.. nahai… hilang abis semua..

Mungkin disebab apa yang mereka lalui setiap hari bersama pasangan dianggap sebagai rutin, bukan tanggung jawab yang harus dilaksanakan seikhklas hati.




Terdapat banyak cara untuk mengharmonikan perkahwinan dengan penuh perasaan kasih sayang.
Berikut  tip yang dapat cheida konsikan bersama anda:

 1.     Masak makanan kesukaan pasangan
Sebelum berkahwin, ramai di antara kita sudah masak dengan makan minum pasangan kita. Oleh itu, jadikannya lebih romantik apabila anda menyajikan masakan kegemarannya saat dia sedang bercuti, berehat atau santai di sekitar rumah. Memang nampak mudah, tapi tidak semua mampu berbuat sedemikian. Teruskan kerana ini akan memberikan kesan positif apabila pasangan anda menghargai dan dijaga rapi oleh insan tercinta.

2.     Apabila jatuh sakit, berilah perhatian yang lebih!
Elakkan daripada membebel atau yang seangkatan dengannya. Seharusnya anda berikan perhatian yang lebih dengan menemaninya selalu dan memenuhi segala kemahuannya. Ini merupakan salah satu cara terbaik untuk anda memainkan peranan anda sebagai isteri dan jururawat kepada pasangan sebaik mungkin. Pasangan yang kurang sihat mungkin lebih sensitif dan emosi kurang stabil. Jadi berikan perhatian lebih.

3.     Aktiviti memasak
Amatlah bagus bagi pasangan suami isteri untuk tolong-menolong di antara satu sama lain. Selain dapat mengeratkan lagi perhubungan, perhubungan akan menjadi lebih hangat dan romantik.


4.     Lakukan kejutan buat si dia!
Salah satunya, SMS cinta untuk pasangan anda pada saat  yang dia tidak menjangkakan. Katakan, “I Love You Forever”.



5.     Tulislah ayat-ayat cinta
Romantik bukan, jika anda meletakkan sekeping kad di atas meja solek isteri atau untuk lelaki, di tempat yang mudah untuk dilihat pasangan. Kejutan sebegini akan mengeratkan lagi hubungan romantik. Si dia mungkin akan mendakap anda sebagai tanda terima kasih.


6.     Hobi
Cuba meminati hobinya. Ini kerana secara tidak langsung dapat meningkatkan tahap romantik yang maksimum anda dan pasangan. Anda juga haruslah memberi sokongan walaupun bukan secara memaksa diri. Perhatian anda akan membuatkan hati si dia lebih senang dan bertambah sayang.


7.     Lakukan kerja yang biasa dilakukan oleh pasangan anda
Go for it, jangan goyang kaki, lakukan aktiviti seperti menyapu sampah atau mengemas rumah. Dan mesti dia akan berasa pelik, kenapa perangai anda berubah. Anda hanya perlu ucapkan kepada si dia , “Because I Love You”.


8.      Ambil masa bermanja.
Sebelum tidur atau selepas bangun tidur, ambillah masa untuk bermanja-manja dengan pasangan anda. Urut pasangan anda dan belailah dia.


9.    Godai pasangan.
 Ketika anda bekerja, goda pasangan anda dengan menghantar SMS romantik. Berikan dia pujian dan sentiasa buatkan mereka berfikir bahawa anda selalu teringatkan dia.


 

10.    Membeli kad ucapan.
Sekali sekala, Belilah kad ucapan yang romantik dan tulislah  “I love U” di dalamnya. Hantar kepada pasangan anda dan lihat respondnya!!.

Jadi apa yang perlu anda pegang sekarang ialah usia bukan alasan untuk merenggangkan mahligai istana yang telah lama dibina. Peliharalah ia sebaik-sebaiknya. Bukan itu sahaja, jagalah perhubungan sesama pasangan agar apa yang dipertahankan selama ini berkekalan.

Thursday, October 11, 2012

Mari kenali perintang @ resistor

As- Salam..

Kali ini tak ada apa nak update pon.. saja je nak share..
memandangkan kerja sekarang ni berhadapan dengan perintang @ resistor so cheda dengan baik hati nak ajar asas mengenali perintang (erk asas sudah la lebih-lebih cheida tak pandai)
Nak baca value resistor kalau masa study selalunye cikgu @ pensyarah bg resistor murah ni la... lepas tu hafalah kod warna perintang tu... hahaha.. sapa tak tahu baca dapat la hadiah...
Rahsia nak hafal kod warna pulak selalu buat ayat macam ni
"haji cik mat orang kaya hendak beli ubi kayu putih emas perak..."


ni adalah kod warna perintang

Bila kerja ni opkos la pakai perintang yang advance cikit.. hahaha bukan balagak tapi faktor2 board tatser dan chamber yang mengada-ngada terpaksalah mengunkan perintang-perintang seperti dibawah ya..

 
  
contoh  resistor dan part number berserta nilai yang kena measure sendiri.
  
Okeh!! apa motif ni? ntah tak tahu..  berenti merepek..
Sambung  buat kerja dan trobleshoot kabel sampai pass!! arghhh!!
2 cable pending ni choii!!!!


Okes itu saja (gelabah ja kan macam orang paham kerja aku muahahahahah)


Saturday, October 06, 2012

Longhat Baling

As-Salam!!

Hype!! Arigato!! Salam sejahtera!...

Korang pernah dengar tak satu daerah di Kedah Darul Aman. Daerah tu namanya BALING.
Ha?? BALING?? Baling apa?? BALING KEDAH la hahaha.. yup!! di Kedah terdapat satu dearah namanya Baling. Daerah yang agak besar terdapat beberapa buah mukim.. dan perkampungan yang unik disana.. Nak taw lebih lanjut silalah google sendiri hahaha.. kejam tak cheida?


Okes bukan nak promote tempat.. Tapi cheida nak ajar beberapa dialek @ loghat bahasa BALING.
Eh cheida bukan orang penang ke? macam mana tahu loghat baling pulak?? Sebenarnye... Mama cheida asal  Baling.. mukim mana?? rahsia hihih.. sebab tu la cheida tahu.. hihi lagi pon raya tiap2 tahun balik Baling taw!!

Sebenarnye loghat baling ni kalau orang pertama kali dengar.. orang akan confuis.. sbb dialek dia seakan-akan dialek Kelantan. erk da sesetengah orang cakap macam patani pon ada.. hahaha

Okeh!!! Jom mulakan kelas!

  • Balik / Pulang = Kelik
  • Sarapan = Beseghor
  • Kalut = Loghat
  • manis teramat = Manih melenting 
  • Cantik/lawa  = Jangok mengetek
  • tidak cermat/ beradab = nana
  • Balik dulu = Kho dulu
  • Ligan / Halau = Berghambat 
  • Degil = Babey
  • jangan kalut = O' lu
  • angkat = Hakek
  • gaduh = gomo
  • Buang = Thok
  • kotor = damuh
  •  Pelawa = semawa
  • Air = A
  • Tak tahu la = Tak tuh dey
  • Pukul = Taboh
  • Datang tak lagi?/ dah sampai belom = Mari dak gi?
  • tak la = Dak dey
  • Elok dah = Molek dah haih..
  • asyik duduk diam dalam bilik = kor dok kerok dalam bilik tue..
  • budak-budak ni = kobudak ni
  • mereka = dema
  • beri tahu = ghoyat
  • bukan la = dak dey



erk ok sampai sini dulu eak tetiba kehabisan ayat.. hahaha bersambung di entry lain..
insyallah

p/s: sumber rujukan adalah mama dan diri cheida sendiri hihihi..




Labels

10 (1) 10 perkara (1) 2013 (1) air tulang belakang (1) akad nikah (1) apex (1) Artis (1) B2B (7) B3:BR (3) battle royale (3) beadings (1) berkenalan (1) bertandang (1) bertunang (1) besday (1) bff (3) blogger (1) blogwalking (1) Bosan (8) cantik (5) carta 10. (2) cerewet (1) Cerpen (3) changes (1) Che Ta (1) Che Ta dengan Zain (1) chewi (1) coklat (1) Dong Xinyi (1) dslr (2) e-day (2) e-day.dilema (1) emosi (1) engagement (2) engineering (1) facebook (1) GA (1) gadis (1) gelabah (1) gembira (6) geram. (1) girls (1) good luck (1) Gosip (1) Gossip (1) guest book (1) guys (1) hantaran (2) hasil kerja (2) hati-hati (1) henna (1) hilang (2) hormat (1) imback (1) info (2) insomnia (1) jalan2 (3) jambu (1) Kahwin (5) kamus (1) kegemaran (1) kehidupan (1) kejam (1) kemalangan (1) kematian (1) kenduri (1) kesayangan (2) kesihatan (1) keyboard warrior (1) kilang (2) komen (1) kondem (1) kopi pes (1) kosmo (1) kutuk (1) lamaran (1) leader (1) lelaki (1) libas (1) listen (1) loghat (1) maal hijrah (1) macam-macam (1) madah (11) makan2 (5) make up tunang (1) Malam berinai (1) mama (1) memory (5) meniru (1) menyampah (4) menyicah (1) MH370 (1) moments (1) motivasi (1) Mua (1) nikah (1) pantang (1) patung (1) pearl shawl (1) pedoman (3) pembohong (1) pengkhiran (1) penyamun (1) penyibuk (1) perccubaan (1) personaliti (1) petua (2) photo props (1) photograpy (3) potographer (1) pusat (1) quota (1) raya (2) ready (1) rempit (1) review (8) risiko (1) rojak (1) romantik (1) Safi (1) sagment (2) sahabat (1) sakit (9) salam (1) sayang (5) sedih (14) selendang (1) shaklee (2) sharing (27) shawl ciffon (1) sibuk (1) sifat (1) solat (1) steamboat (1) stres (1) sweet memory (2) tabah (1) tahun baru. (1) tak elok (1) teambuilding (1) tempahan tudung tunang (1) tensyen (4) terkejut (1) terlanjur (1) teruja (1) tips (1) tragedi (1) tudung (1) tudung nikah (1) tudung tunang (1) tugasan (3) Tunang (7) umur nabi (1) uncle gedek (1) untuk dia. (1) upsr (1) viel (1) vit C (1) Vote (1) wordless (6) work (1)